Chakra’s

Wegwijs door de wereld van de Chakra’s

Heb je weleens gehoord van chakra’s? Misschien tijdens een yogales? Of misschien ben je dit begrip toevallig ooit eens ergens tegengekomen. Bij het bespreken van dit thema gaan we er dieper op in en vind je er al informatie over.

Het begrip chakra komt uit de Indiase cultuur. In deze cultuur wordt ervan uitgegaan dat alles energie is en dat er verschillende energiepunten zijn in het lichaam (chakra’s genoemd) die belangrijk zijn voor onze levenskracht. Officieel zijn er 114 chakra’s, maar de meeste spirituele stromingen richten zich op de zeven ‘hoofd’-chakra’s.

1.Muladhara Chakra – Wortel Chakra
Deze ligt aan de basis van de ruggengraat tussen de anus en de geslachtsorganen. Het straalt de kleur rood uit en vertegenwoordigt het element aarde. Het wordt gekenmerkt door de emoties van de overleving, stabiliteit, ambitie en zelfvoorziening.

2.Swadhishthana Chakra – Sacraal Chakra
Deze bevindt zich in de onderbuik, ongeveer onder de navel. De bijbehorende kleur is oranje en het vertegenwoordigt het element water. De attributen van deze chakra zijn de basisbehoeften zoals seksualiteit, verlangens, creativiteit en eigenwaarde.

3.Manipura Chakra – Zonnevlechtchakra
De Zonnevlechtchakra bevindt zich boven de navel. Het vertegenwoordigt het element vuur en straalt de kleur geel uit. Deze chakra wordt gekenmerkt door energie en emoties als ego, woede en agressie.

4.Anahata Chakra – Hart Chakra
Deze is zoals de naam die het al aangeeft gelegen in het hartgebied. De kleur is groen en het element is lucht. Deze vierde chakra is de zetel van de balans in het lichaam, gekenmerkt door gevoelens van liefde, gehechtheid, compassie, vertrouwen en passie.

5.Vishuddha Chakra – Keel Chakra
Deze chakra ligt aan de basis van de keel en staat in verbinding met de schildklier. De kleur is helder blauw en het bijpassende element is ruimte. Keel Chakra staat voor inspiratie, expressie, geloof en het mogelijkheid van communicatie.

6.Ajna Chakra – Derde Oog Chakra
Deze bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Deze chakra heeft geen element, maar heeft wel een kleur, namelijk indigo blauw. Het Derde Oog Chakra wordt vaak gebruikt als een focuspunt tijdens het beoefenen van yoga en meditatie voor meer concentratie en bewustzijn. De attributen die bij deze chakra horen, zijn intelligentie, intuïtie, inzicht en zelfkennis.

7.Sahastrara Chakra – Kruin Chakra
De zevende chakra is gelegen op de kruin van het hoofd. Ook deze chakra heeft geen element. De kleur is violet en/of wit. De kruin chakra is het centrum van spiritualiteit, verlichting, dynamische gedachten en energie. Het zorgt voor de innerlijke stroom van wijsheid en brengt de gave van kosmisch bewustzijn.

Omdat we ervan uitgaan dat alles in onze leven energie is, zouden ook de chakra’s altijd perfect in balans moeten zijn. Als er dus te weinig of te veel energie draait rond zo een chakra, kan dat zorgen voor een blokkade. Om deze terug te herstellen kan je gebruik maken van een chakra meditatie. Daarnaast kan je op het internet ook allerlei attributen vinden die je kan gebruiken tijdens zo een chakra meditatie. Denk maar aan chakra kaarsen, of bepaalde edelstenen die een chakra symboliseren.

Wortelchakra; onyx, robijn, granaat, zwarte toermalijn, obsidiaan, hematiet, rookkwarts
Sacraalchakra; carneool, vuuropaal, tijgeroog, citrien, topaas, maansteen, rode jaspis
Zonnevlechtchakra; barnsteen, amber, rozekwarts, bergkristal, citroen
Hartchakra; smaragd, malachiet, jade, aventurijn, rozekwarts, watermeloen toermalijn

Keelchakra; apis lazuli, turkoois, kunziet, celestien, azuriet, aquamarijn
Derde oog chakra; amethyst, lapis lazuli, lepidoliet, sodaliet, blauwe saffier
Kruin chakra; seleniet, celestien, amethyst, diamant, paarse fluorset en bergkristal

Chakra meditatie om terug in balans te brengen met edelstenen
Plaats de stenen ter hoogte van de chakra die je wilt reinigen. Ga vervolgens liggen op een comfortabele plek met je armen naast je lichaam en je benen naast elkaar. Ontspan en probeer je hoofd leeg te maken. Met de edelstenen op je lichaam blijf je ongeveer een half uurtje liggen. Na afloop is het verstandig om de edelstenen goed te reinigen. Dit kan door de edelstenen onder stromend water te houden of door deze te reinigen met wierrook. Drink zelf veel water om je lichaam te zuiveren van de afvalstoffen die zijn vrij gekomen.