Edelstenen en Mineralen

In dit thema gaan we dieper in op de betekenis die edelstenen en mineralen in ons leven zouden kunnen hebben. Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Je kan ze herkennen aan de volgende kenmerken;

  • Schoonheid: Kleur, glans, doorzichtigheid, vorm, grootte
  • Duurzaamheid; Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid
  • Zeldzaamheid; Hoe vaak komt deze steen voor in de natuur?

Waarom is de ene edelsteen rood en de ander groen? Voor veel edelstenen is hier een verklaring voor. Alleen voor een groot aantal edelstenen kan men hier geen goed antwoord op geven. Een mineraal krijgt zijn kleur van de kleuren die het weerkaatst of doorlaat. De kleuren die het weerkaatst zijn de kleuren die wij zien. Veel kleuren in mineralen worden veroorzaakt door de metalen die er in zitten. Dit kan bijvoorbeeld koper, ijzer of mangaan zijn. IJzer maakt Amethist paars. De mooiste Amethist komt uit Uruguay. Omdat er veel ijzer in zit worden de kristallen donker paars.

Voordat de aarde bestond waren er al mineralen en sterrenstof. Deze mineralen en sterrenstof hebben zich ontwikkeld op onze planeet. Mineralen, kristallen en stenen zijn dus meer dan 5 miljard jaren oud. Mineralen bestaan niet uit levende organismen. Het zijn vaste stoffen die op een natuurlijke wijze zijn gevormd op de aarde zoals Carneool.

Genezende werking

Het gebruik van edelstenen en mineralen om allerlei kwaaltjes te behandelen bestaat sinds de oudheid. Vele volkeren over de hele wereld gebruikten edelstenen voor de genezing zowel lichamelijk als geestelijk.

Egyptenaren geloofden in de helende werking van edelstenen. Zij waren ervan overtuigd dat de edelstenen een zuiverende werking droegen en een verzachtende werking bij allerlei kwaaltjes. Er zijn nog steeds mensen die geloven dat edelstenen een geneeskrachtige werking heeft.

  • Amethist; steen dat hoofdpijn en migraine tegengaat,
  • Chalcedoon; helpt tegen heimwee en kan je bijvoorbeeld meenemen opreis,
  • Rhodoniet; verzacht emotionele gevoelens zoals verdriet,
  • Tijgeroog; geeft meer zelfvertrouwen,
  • Amazoniet; zorgt ervoor dat je rustiger word,

De genezende werking is niet wetenschappelijk bewezen. Met uitzondering van de Toermalijn. Uit onderzoek blijkt dat deze straling van computers, tablets, mobiele telefoons en tv’s tegen houdt.

Soorten edelstenen

We kunnen de edelstenen nog eens onderverdelen in drie categorieën;

Trommelstenen;
Deze ontstaan door machinale bewerking van ruwe edelstenen. De stenen worden in een ronddraaiende trommel gedaan met water en een slijpmiddel carborundum of siliciumcarbide. Door het ronddraaien vallen de stenen op elkaar en samen met het schuren zorgt deze bewerking ervoor dat alle scherpe punten en overige uitsteeksels verdwijnen.

Knuffelstenen
Dit zijn speciale trommelstenen. Deze stenen voelen zeer glad en zacht aan. Dat komt omdat bij de laatste keer trommelen een speciaal slijp- en polijstpoeder wordt gebruikt, tinoxide of diamantpoeder in plaats van carborundum. Daarnaast hebben knuffelstenen altijd een kleiner formaat.

Handstenen
Deze stenen hebben een afgeplatte vorm. Soms wordt een handsteen voorbewerkt met de trommel, maar voor het eindresultaat wordt de steen handmatig afgeslepen en gepolijst. Om de kans op breuk te verminderen wordt voor het vervaardigen van handstenen meestal een betere kwaliteit stenen gebruikt.

Hoe herken je een pure edelsteen?

Om een pure steen te herkennen moet je natuurlijk als eerste letten op de prijs-kwaliteitsverhouding. Koop deze altijd via een erkende site of in een speciale shop die zich specialiseert in edelstenen. Edelstenen en mineralen zijn nu eenmaal niet zo goedkoop dus als je bij de handelaar een pakketje kan scoren met een zeer goedkope prijs zullen dit wellicht neppe stenen zijn. Let er ook op dat edelstenen altijd iets koeler zijn dan glas en niet zo makkelijk opwarmen. Als laatste kan je ook een test doen met een vuurtje. Edelstenen en mineralen kunnen nu eenmaal niet smelten.