Evil Eye

Ooit al gehoord van het evil eye teken? Waarschijnlijk niet maar als je het ziet zal je het wel ooit eens ergens tegengekomen zijn, zeker op reis met namens in Turkije.

Elk volk heeft een bijgeloof, waarvan de meeste al duizenden jaren geleden zijn ontstaan. Door de geschiedenis heen heeft de mens vele vormen van talismannen ontworpen om onheil af te weren. In Turkije is dat de Nazar Boncugu oftewel Blue Evil Eye dat ook zijn uitbreiding heeft gevonden over de rest van de wereld. Het betekend letterlijk ‘boze oog’ en is dus een kraal dat word gedragen om zich te beschermen tegen het kwaad. De steen is een samensmelting van gesmolten glas, ijzer, koper, water en zout. Deze bijzondere combinatie van mineralen en metalen wordt gezien als een schild dat zich kan wapenen tegen de krachten van het kwaad.

De kraal is blauw van kleur en in de eeuwenoude spirituele overtuigen staat de kleur blauw bij een amulet voor werkelijke afscherming en het absorberen van negatieve energieën.

Men zegt dat wanneer een boos oog scheuren vertoont, het zijn werk van je te beschermen tegen het kwaad, heeft gedaan. Sommige mensen hebben al ervaren dat het boze oog opeens in stukjes sprong. Dit zou wijzen op iemand die je bewust kwaad wilt doen en dat het amulet deze slechte energie absorbeert of zelfs terugstuurt naar degene die je dit ongeluk aan wilde doen.

In meerdere culturen kan je het ‘boze oog’ dus terugvinden soms onder een geheel andere naam maar ze betekend wel altijd hetzelfde. Vele mensen die bijgelovig zijn hebben dit amulet bij als sleutelhanger of hangen er eentje in hun auto.