Mindfulness

Wat is mindfulness?
We gaan even in op de diepere betekenis van mindfulness. Dit betekend letterlijk
volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness‘ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Vele mensen zijn al met dit begrip vertrouwt.

Mindfulness is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of twijfelen over de toekomst. Mensen kunnen zo in beslag genomen worden door hun verleden of de toekomst dat ze ‘vergeten’ om in het ‘hier en nu’ te leven. Daar probeert mindfulness verandering in te brengen.
We kunnen dit onderverdelen in 5 verschillende subcategorieën.

Meditatie

Legt de nadruk op ‘puur aanwezig’ zijn, in het hier en nu. Dit kan door ademhalingsoefeningen, of in stilte een mantra op te zeggen. Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: zo probeer je tot je ware kern te komen. Op Youtube kan je talloze filmpjes vinden die je kunnen helpen met een geleide meditatie.
Alsook gebruiken mensen verschillende attributen om helemaal in reine te komen met zichzelf. Denk maar aan edelstenen, wierrook, speciale geurkaarsen, etc..

Yoga

Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam. Eveneens bevat het een spirituele invalshoek die overeenkomt met mediteren namelijk je aandacht vestigen op iets en het vermogen hebben niet afgeleid te worden.

Manifesteren

Tegenwoordig komt de term ‘manifesteren’ ook geleidelijk meer naar voren. Alles uit ons leven bestaat uit energie, door een bepaalde mindset of je aandacht te richten op iets specifiek kan je dit aantrekken. Manifesteren is vooral een spiritueel concept waarin je moet geloven. Op zich is het niet gevaarlijk als je het maar met een juiste intentie gebruikt. Er zijn verschillende methodes online te vinden die je hierbij kunnen helpen. De meeste mensen richten zich op manifesteren om hun dromen na te jagen of hun levenspartner te vinden.

Wandeloefeningen

Wandelen is een fysieke bezigheid die kan helpen om zich bewuster te worden van het lichaam, de voeten, de ademhaling, en het kan de geest helpen om belemmerde gedachten los te laten. Om bewust te leren lopen is het essentieel om je eigen loopritme te vinden. Bij voorkeur kom je uiteraard helemaal tot rust in de natuur. Dus trek je wandelschoenen maar al aan.

Gewoontes doorbreken

U kent het wel, op het einde van het jaar vooraleer we een nieuw jaar tegemoetkomen brengt men alle goede voornemens naar boven. Stoppen met roken, minder caffeïne drinken, meer reizen, werkplek verbeteren, etc.. Het is u dan ook niet onbekend dat op het einde van het jaar er maar weinig van in huis is gekomen. Volgens een studie heb je 22 opeenvolgende dagen nodig om een gewoonte te kunnen doorbreken. Dus met andere woorden een flinke portie doorzettingsvermogen. Alles valt en staat met hoe jij tegenover je gewoonte staat en hoe graag je deze wel niet wilt doorbreken.

Na het kort uitleggen van bovenstaande categorieën die mindfulness bevatten heeft u een beeld van wat deze inhouden. Mijn blik als lifecoach is vooral gericht vanuit dit standpunt. Ook op mijn social media zullen er verschillende artikelen/ tutorials te vinden zijn hierover.
Vergeet niet dat mindfulness enkel echt werkt wanneer je er in gelooft. Ik gebruik het als een methode om mezelf te ‘healen’ of om orde te vinden in mijn gedachten. Het is makkelijk te leren en naar mijn ervaring heel effectief.